“If I cannot fly, let me sing!”

Stephen Sondheim

Zangles in Friesland, Leeuwarden, de Zuiderburen

Zing klassiek tot pop!
Ik ben zangdocent Carolien van Tol. Je kunt bij mij terecht voor Klassiek (solo en koorzang), muziektheater, musical, pop/ lichte muziek en singer songwriter. We werken aan jouw favoriete muziek!

Zingen is heerlijk!
Zingen is heerlijk en plezier in muziek staat voorop in mijn lessen. Iedereen is welkom in mijn zangpraktijk in de Zuiderburen, Leeuwarden. Van eerste keer zangles tot semi professional. Het allerbelangrijkste vind ik een gezond en optimaal stemgebruik. Dit bereik je het beste als je plezier hebt in wat je doet!

Een ervaren docent
Als zangdocent heb ik door de jaren heen veel ervaring opgedaan en cursussen gevolgd om jou nog beter te kunnen helpen. Ik geef je professionele begeleiding om je stem in topconditie te brengen en te houden! Benieuwd? Boek een proefles!

Wat kun je verwachten?
Als je begint met zanglessen ontdekken we eerst wat je stemtype is en gaan op zoek naar jouw eigen geluid. We werken aan ademtechniek, ontspannen houding, Alexander Techniek, plaatsing van je stem, zuiver zingen, noten lezen, solfège, ritmegevoel, mooi repertoire, interpretatie van de muziek en de tekst.

Ik ben aangesloten bij; De NVZ, Nerderlandse Vereninging Zangpedagogen, en het Stemplatform.

Jouw geluid
Iedere stem is uniek, we klinken allemaal anders. Jouw stem kunnen we volop laten klinken door aan ontspanning in de kaak en tong te werken, een actieve houding en je muzikaliteit aan te spreken!

Bubbelen – Lax Vox
Lax Vox is een effectieve en moderne manier om je stem in topconditie te krijgen en te houden! Waarschijnlijk heb je het al eens gezien op tv, of erover gehoord van iemand. Maar hoe gaat het precies in zijn werk? Wat zijn do’s en don’ts van het bubbelen? Ik ga het je allemaal uitleggen en je kan bij mij een glazen of siliconen bubbelbuis aanschaffen.

Beroeps worden?
Wil jij graag auditie voor een vakopleiding gaan doen? Kom langs, dan maken we een plan van aanpak. De ervaring leert dat als je op tijd begint en hard werkt, je veel kunt bereiken! Boek een proefles!

Corona gehad?
Heb jij corona gehad en ondervind je nog steeds klachten? Wereldwijd worden zanglessen ingezet om ex-corona patienten te helpen! Dus kom langs en ondervindt hoe het zingen jou kan helpen in je revalidatie.

Dyslexie
Wanneer u een tekst leest, gebruikt u ritme en uw voorspellend vermogen. Deze gebieden zijn goed te trainen door regelmatig ritme oefeningen te doen. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer iemand met dyslexie een jaar lang intensief ritme oefeningen doet, de dyslexie afneemt.

Kinderen
Vanaf 8 jaar zijn kinderen welkom om zangles te komen volgen. We werken op speelse wijze aan een goede houding, rustige adem, ritme en melodie. Samen kiezen we geschikte liedjes uit waar je veel van kan leren en plezier van hebt. Kom je zingen in de Zuiderburen?

MLT (Music Learning Theory)
MLT (Music Learning Theory) De afgelopen tijd ben ik mij gaan verdiepen in de zienswijze van Edwin E Gordon (1927 – 2015). Gordon heeft jaren onderzocht hoe het menselijk brein muziek leert. Zijn conclusie? Je kan het leren van muziek parallel zien aan het leren van een taal. In eerste instantie heel veel luisteren, brabbelen (patronen zoeken in het geheel), zingen en vervolgens pas lezen en schrijven. In de zanglessen voeg ik kleine stukjes MLT toe om zo de muzikaliteit van de leerling te voeden en te vergroten

Solo of in een koor?
Zoek je iemand die jou kan ondersteunen met lastige solo’s of koorpartijen? Laten we samen de uitdaging aangaan en zorgen dat je moeilijke solo’s of koorpartijen mooi en ontspannen kunt zingen. Maak een afspraak om kennis te maken!

Online Zangles
Online zanglessen, via Zoom, bieden live instructies, persoonlijke feedback en motivatie online! Het werkt prima! Als je twijfelt, probeer gewoon het Starterspakket van 3 lessen!

Nascholing
Door mijn lidmaatschap van de NVZ (Nederlandse Vereniging Zangpedagogen) ben jij ervan verzekerd dat ik minimaal 2 keer per jaar een workshop/masterclass volg. Zo blijf ik scherp en kan ik mijn leerlingen verrijken met nieuwe inzichten.