“If I cannot fly, let me sing!”

Stephen Sondheim

Zangles in Friesland, Leeuwarden, de Zuiderburen

Zing klassiek tot pop!
Ik ben zangdocent Carolien van Tol. Je kunt bij mij terecht voor Klassiek (solo en koorzang), muziektheater, musical, pop/ lichte muziek en singer songwriter. We werken aan jouw favoriete muziek!

Zingen is heerlijk!
Zingen is heerlijk en plezier in muziek staat voorop in mijn lessen. Iedereen is welkom in mijn zangpraktijk in de Zuiderburen, Leeuwarden. Van eerste keer zangles tot semi professional. Het allerbelangrijkste vind ik een gezond en optimaal stemgebruik. Dit bereik je het beste als je plezier hebt in wat je doet!

Een ervaren docent
Als zangdocent heb ik door de jaren heen veel ervaring opgedaan en cursussen gevolgd om jou nog beter te kunnen helpen. Ik geef je professionele begeleiding om je stem in topconditie te brengen en te houden! Benieuwd? Boek een proefles!

Wat kun je verwachten?
Als je begint met zanglessen ontdekken we eerst wat je stemtype is en gaan op zoek naar jouw eigen geluid. We werken aan ademtechniek, ontspannen houding, Alexander Techniek, plaatsing van je stem, zuiver zingen, noten lezen, solfège, ritmegevoel, mooi repertoire, interpretatie van de muziek en de tekst.

Ik ben aangesloten bij; De NVZ, Nerderlandse Vereninging Zangpedagogen, en het Stemplatform.

Jouw geluid
Iedere stem is uniek, we klinken allemaal anders. Jouw stem kunnen we volop laten klinken door aan ontspanning in de kaak en tong te werken, een actieve houding en je muzikaliteit aan te spreken!

Bubbelen – Lax Vox
Lax Vox is een effectieve en moderne manier om je stem in topconditie te krijgen en te houden! Waarschijnlijk heb je het al eens gezien op tv, of erover gehoord van iemand. Maar hoe gaat het precies in zijn werk? Wat zijn do’s en don’ts van het bubbelen? Ik ga het je allemaal uitleggen en je kan bij mij een glazen of siliconen bubbelbuis aanschaffen.

Beroeps worden?
Wil jij graag auditie voor een vakopleiding gaan doen? Kom langs, dan maken we een plan van aanpak. De ervaring leert dat als je op tijd begint en hard werkt, je veel kunt bereiken! Boek een proefles!

Corona gehad?
Heb jij corona gehad en ondervind je nog steeds klachten? Wereldwijd worden zanglessen ingezet om ex-corona patienten te helpen! Dus kom langs en ondervindt hoe het zingen jou kan helpen in je revalidatie.

Dyslexie
Wanneer u een tekst leest, gebruikt u ritme en uw voorspellend vermogen. Deze gebieden zijn goed te trainen door regelmatig ritme oefeningen te doen. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer iemand met dyslexie een jaar lang intensief ritme oefeningen doet, de dyslexie afneemt.

Kinderen
Vanaf 8 jaar zijn kinderen welkom om zangles te komen volgen. We werken op speelse wijze aan een goede houding, rustige adem, ritme en melodie. Samen kiezen we geschikte liedjes uit waar je veel van kan leren en plezier van hebt. Kom je zingen in de Zuiderburen?

MLT (Music Learning Theory)
MLT (Music Learning Theory) De afgelopen tijd ben ik mij gaan verdiepen in de zienswijze van Edwin E Gordon (1927 – 2015). Gordon heeft jaren onderzocht hoe het menselijk brein muziek leert. Zijn conclusie? Je kan het leren van muziek parallel zien aan het leren van een taal. In eerste instantie heel veel luisteren, brabbelen (patronen zoeken in het geheel), zingen en vervolgens pas lezen en schrijven. In de zanglessen voeg ik kleine stukjes MLT toe om zo de muzikaliteit van de leerling te voeden en te vergroten

Solo of in een koor?
Zoek je iemand die jou kan ondersteunen met lastige solo’s of koorpartijen? Laten we samen de uitdaging aangaan en zorgen dat je moeilijke solo’s of koorpartijen mooi en ontspannen kunt zingen. Maak een afspraak om kennis te maken!

Online Zangles
Online zanglessen, via Zoom, bieden live instructies, persoonlijke feedback en motivatie online! Het werkt prima! Als je twijfelt, probeer gewoon het Starterspakket van 3 lessen!

Nascholing
Door mijn lidmaatschap van de NVZ (Nederlandse Vereniging Zangpedagogen) ben jij ervan verzekerd dat ik minimaal 2 keer per jaar een workshop/masterclass volg. Zo blijf ik scherp en kan ik mijn leerlingen verrijken met nieuwe inzichten.

Huisregels

  •  Zanglessen worden op afspraak gegeven op de Braksân 82 te Leeuwarden
  • Af- en ziekmelden kan tot 24 uur voor de afgesproken zangles, daarna of bij niet komen wordt de les in rekening gebracht
  • Tegoed op de leskaart is geldig tot en met de datum vermeld op de leskaart
  • De leskaart die wordt gekocht is op naam van de leerling, lessen kunnen niet aan iemand anders worden gegeven

Reviews

De zangles met Carolien is fijn, omdat ze warmte en vertrouwen uitstraalt. En ze is heel professioneel. De oefeningen helpen om iedere keer weer een stap verder te zetten en op korte termijn al resultaten te boeken. De afwisseling van oefeningen doen en het werken aan een lied is heel prettig.
José
Vergeleken met mijn vorige zangleraressen geef je meer sturing en meer houvast en ik vind dat heel prettig. Jij kunt op zoveel verschillende manieren duidelijk maken waarom het werkt zoals het werkt: met beelden, met woorden, met aanwijzingen, met plaatjes… heerlijk. Daardoor snap ik waarop ik moet letten als ik een oefening doe. En dat geeft mij het gevoel dat ik een beetje grip begin te krijgen krijg op het zingen. Dat maakt dat ik ineens veel meer durf. Dus ik ervaar vooruitgang, wat een feest!
Ineke
Zangles met Carolien is zoveel meer dan alleen leren zingen! Carolien zet al haar kennis, ervaring, maar ook haar sprankelende persoonlijkheid in tijdens de lessen. Vanaf het begin voelde ik me bij Carolien op mijn gemak en heeft ze me stap voor stap begeleid in het leren zingen, met alles wat daarbij komt kijken. Carolien weet precies wat er nodig is om je eigen stemgeluid te ontdekken en steeds verder te ontwikkelen. Haar persoonlijke aanpak, tomeloze en aanstekelijke enthousiasme en aanmoediging along the way maken de zanglessen iedere keer weer een feest. Een echte professional met hart voor haar leerlingen! Dank je wel!
Christel
Dankjewel voor de leerzame lessen. Altijd fijn om weer even de aandacht te scherpen.
Marjan
Ik volg nu al meer dan een jaar zangles bij Carolien. Haar lessen zijn geweldig, ze weet iedere keer weer precies wat ik nodig heb om verder te kunnen. Met elk lied dat ze aanraadt leer ik weer iets nieuws. Tijdens de zangles van Carolien ervaar ik een balans tussen denken en voelen – normaal zit ik vooral veel in mijn hoofd. Door de lessen van Carolien heb ik een beter begrip van mijn stem en stemgebruik gekregen. Haar enthousiasme en liefde voor zingen en muziek straalt ze elke les uit. Ik kan iedereen die van zingen houdt aanbevelen om op les te gaan bij Carolien.
Ellen W.
Lieve Carolien, Wat ik zo leuk vind aan jouw zangles, is dat je mij met mijn eigen kinderrepetoire helpt. En dat ik van jou leer hoe ik dat weer met een “sparkle” over kan brengen!
Jacqueline
Ik heb in deze periode veel van je lessen opgestoken. Je legt goed uit hoe je je stem optimaal kunt gebruiken en waarvoor de oefeningen zijn die je opgeeft. Verder draag je verschillende materialen aan die kunnen helpen bij het zingen. Ook laat je zien dat je met plezier les geeft en dat is voor mij heel prettig om te ervaren bij deze zanglessen.
Dukky
De leer/oefenstof past bij mijn situatie/vraagstelling . Duidelijke en heldere uitleg . Stap voor stap en duidelijke grenzen. Daar ligt een groot verschil in eerder gevolgde lessen…Pedagogisch: je geeft een gevoel van: ik kan het/ ik kan meer…Dat geeft zelfvertrouwen…Ik durf (weer) vol te gaan op mijn koren…en daar ben ik super blij mee..De lessen zijn gezellig en de tijd vliegt voorbij…Kortom: een goede keuze om van jou zangles te krijgen!
Lidy
Het is heerlijk dat ik nu anders zing en dat ik met de mantra’s beter uit de voeten kan.
Marian
Er is een fijne sfeer; laagdrempelig (ik voelde mij direct welkom), energiek, positief, vrolijk. Ik loop altijd helemaal herboren de deur uit. Naast dat ik leer over zang, brengt het mij ook een stukje persoonlijke groei op het gebied van zelfvertrouwen, durf.
Kim